Onze Club‎ > ‎Historiek‎ > ‎

Historiek Deel I: Muziek en WO IIToen tijdens de 2de Wereldoorlog de Duitse bezetter de muziekmaatschappijen verbood had de jeugd van Eizer een andere uitdaging nodig. Er waren 2 wielerclubs en meteen werd er ook een voetbalclub gesticht.

Gezien de 2 muziekverenigingen tezamen één voetbalploeg stichtten leek Eendracht geen slechte naam. Met beperkte kosten een ploeg beginnen was niet eenvoudig. Er werd naar een uitrusting gekeken en die werd tweedehands aangekocht. Een eerste uitrusting betrof blauwe truitjes en witte broek. Iets later werden die truitjes vervangen door verticaal gestreepte geel zwarte truitjes. De witte broek werd behouden. Sindsdien speelde zowat elke Eizerse voetbalploeg in geel zwart, en werden die kleuren nadien door de meeste Eizerse verenigingen overgenomen1

De eerste versie Eendracht Eizer had succes. Er was zowel een eerste als een 2de ploeg. Die waren erg populair maar toch moesten de geel zwarten in oud Heverlee een zware nederlaag incasseren. Die match bleef zolang nazinderen dat dorpsdichter Prins Van Schoen (Albert Dewilder) er een lied op componeerde : De Bewogen match in Oud Heverlee. 

Hoe populair het voetbal ook was, in Eizer gaan de muziekverenigingen (en toen de serres ook) voor op alles. Na de oorlog was het gedaan met voetballen, keerden de muzikanten terug naar hun respectievelijke fanfares en was Eendracht Eizer niet meer dan een mooie anekdote geworden.


1 Na de oprichting in 1970 werd daar rood aan toegevoegd. Stichter Tommy Desees vond dat geel en zwart wel moest, maar de combinatie geel-rood was zijn lievelingscombinatie. Vandaar dat hij in die tijd zijn camionette in dezelfde kleuren liet schilderen. En de truitjes eerst geel met een rode schuine streep, vervolgens geel met rode mouwen liet aankopen.