Nieuws‎ > ‎

Hervorming jeugdcompetitie

Geplaatst 15 jun. 2014 07:23 door Guy Vandyck   [ 15 jun. 2014 07:23 bijgewerkt ]
Er is al veel over gesproken: de voetbalbond voert een grondige hervorming door in de jeugdcompetities. De meest zichtbare veranderingen zijn de wedstrijden 2 tegen 2 voor U6. En U12 en U13 zullen 8 tegen 8 spelen en niet meer 11 tegen 11. Maar wat verandert er voor onze ploegen?

U9: 
  • Kleinere reeksen (in principe reeksen van 8 ploegen in plaats van reeksen van 16 of meer ploegen zoals we die nu hebben). Hierdoor worden de verplaatsingen korter en kunnen er reeksen gemaakt worden van meer gelijkwaardige niveaus. Reeksaanpassingen zijn mogelijk in de helft van het seizoen, om niveaus terug aan te passen, of rekening te houden met een algemeen forfait...
  • Geen 2 speelhelften meer van 25 minuten, maar wel 4 'speelkwarten' van 15 minuten.
  • Time-out tussen eerste 2 kwarten en laatste 2 kwarten duurt 2 minuten. Hiermee zouden trainers rustig de tijd hebben om bij te sturen in plaats van  roepend tijdens de wedstrijd. De rust in de helft is maximum 10 minuten.
  • Verplichte wissels tussen eerste 2 kwarten en laatste 2 kwarten zodat elke speler op het wedstrijdblad minstens de helft van de wedstrijd speelt (blijkbaar is dit geen vanzelfsprekendheid bij sommige ploegen). In principe zijn er geen vliegende vervangingen meer, tenzij owille van een kwetsuur. Vermits dat er geen officiële scheidsrechter is tot U13, wordt dit enkel afgedwongen vanaf hogere leeftijden.
U21: 
Vrijwel alle aanpassing hebben betrekking op de competities tot en met U17. Er verandert dus vrijwel niets voor U21. Zij blijven ook 2 helften van 45 minuten spelen. Wel wordt de reeksindeling aangepast en er worden ook hier reeksen van 8 ploegen gemaakt.

Reserven: 
We kunnen niet echt spreken van jeugd (misschien wel van een 2de jeugd?). Toch besliste de bond ook voor hen om de reeksindeling zo te maken dat er maximum 8 ploegen per reeks zijn.