Eerste Ploeg‎ > ‎Elo Ranking‎ > ‎

Wat zijn ELO punten?Geïnspireerd
 op de schaaksport

De voetbal Elo ranking is gebaseerd op de ranking die gebruikt wordt in de schaaksport. Vermits  bij het schaken onmogelijk iedereen tegen iedereen kan spelen (net zoals bijvoorbeeld bij tennis) berekenen ze een rangschikking op basis van gespeelde wedstrijden. Je zou het kunnen vergelijken met een ATP ranking in het tennis. Over het algemeen zijn schakers meer wiskundig aangelegd dan tennissers, en het is dan niet verwonderlijk dat met een beter en eerlijker systeem op de proppen zijn gekomen.


Overgewaait naar andere sporten en gaming

Sommige schakers zijn ook voetballiefhebbers, en zo'n mensen hebben het systeem verder aangepast zodat ook Elo punten kunnen berekend worden in voetbalcompetities. Maar ook in andere sporten wordt hoe langer hoe meer een Elo rangschikking gebruikt: baseball, korfbal, maar dichterbij ook door het Belgische tafeltennis. Ook in on-line gaming (World of Warcraft, League of Legends...) worden Elo rankings gebruikt. 

Het meest sprekende is waarschijnlijk dat de FIFA ranking voor het vrouwenvoetbal gebaseerd is op het ELO puntensysteem

Puntensysteem

Het algemeen principe is dat in elke wedstrijd punten of verloren worden afhankelijk van hoe waarschijnlijk de uitslag is. Winnen tegen een betere ploeg levert meer punten op dan winnen tegen een slechte ploeg. Verliezen tegen een betere ploeg zorgt voor minder verliespunten dan verliezen tegen een slechte ploeg. Na verloop van tijd evolueren ploegen naar een min of meer stabiel aantal punten afhankelijk van de sterkte van de ploeg, waarbij het aantal gespeelde wedstrijden geen rol meer speelt. Meer informatie hierover vind je hier.

Gebruikt door gokkantoren

Ook statistici hebben er zich ondertussen in verdiept en aangetoond dat het ELO model de meest accurate manier is om voetbaluitslagen te voorspellen. Vandaar ook dat gokkantoren vertrouwd zijn met ELO punten en dit ook gebruiken bij het bepalen van de 'odds'.