Eerste Ploeg‎ > ‎Elo Ranking‎ > ‎

Hoe worden Elo punten berekend? • Alle ploegen starten de competitie met 1000 punten.

 • Bij elke wedstrijd zal de winnende ploeg evenveel punten verdienen als de verliezende ploeg verliest.
  Zo blijft het totaal aantal punten van alle ploegen in de competitie gelijk.

 • Het aantal punten te verdienen/verliezen hangt af van:
  • Het puntenverschil van beide ploegen in de huidige rangschikking
   Een hoog gerangschikte ploeg verdient weinig punten als het wint van een laag gerangschikte ploeg (en de verliezende ploeg verliest bijgevolg weinig punten). Als een laag gerangschikte ploeg wint van een hoog gerangschikte ploeg, dan worden er wel veel punten uitgewisseld.
   Zo evolueren de punten naar een stabiele waarde vermits sterke ploegen moeilijker punten bijverdienen en bij verlies veel punten kunnen verliezen.
  • Het doelpuntenverschil in de wedstrijd
   Een wedstrijd gewonnen met 3 doelpunten verschil zorgt voor meer punten dan een wedstrijd gewonnen met 1 doelpunt verschil. De redenering hier is dat een wedstrijd gewonnen met 1 doelpunt verschil meer aan toeval kan liggen en daarom een kleiner effect heeft op de waarde van de ploeg. Echter, 3 doelpunten verschil zorgt niet voor 3 keer meer punten. Elk extra doelpunt is altijd minder en minder "waard".
  • Thuiswedstrijd of uitwedstrijd
   Een thuisploeg is in het voordeel. Daarom zal een thuisploeg minder punten kunnen verdienen (of meer verliezen) dan een uitploeg. Als de thuisploeg in de rangschikking 100 punten minder heeft dan de uitploeg, dan wordt de  

 • Bij een gelijkspel zal de hoger gerangschikte ploeg punten verliezen
  ... en de lager gerangschikte ploeg punten winnen. De reden hiervoor is dat een gelijkspel aantoont dat de ploegen gelijkwaardig zijn en daarom hun puntentotaal dichter bij elkaar moet gaan liggen.
  Er wordt echter nog altijd rekening gehouden met het thuisvoordeel. Met ander woorden als de thuisploeg start met minder dan 100 punten onder de uitploeg dan zal de thuisploeg nog steeds punten verliezen.
  In elk geval zullen bij een gelijkspel de punten niet fel wijzigen.

 • De ELO rangschikking is onafhankelijk van het aantal gespeelde wedstrijden. 
  Dit is het gevolg van het feit dat het totaal aantal punten van alle ploegen gelijk blijft en door de berekeningswijze. Ploegen die een wedstrijd hebben uitgesteld zullen niet benadeeld zijn in de rangschikking. De Elo punten evolueren naar een stabiele waarde die de sterkte van de ploeg weergeeft. Het is wel zo dat er ongeveer 10 wedstrijden in de competitie moeten worden gespeeld vooraleer die stabiele waarde wordt bereikt.
  Dit maakt de rangschikking des te interessanter bij jeugdreeksen of reserven, waar door de winterstop ploegen worden benadeeld als er een algemene afgelasting is als die toevallig moesten spelen tegen een zwakke ploeg. Zij 'verliezen' een makkelijke kans op 3 punten in het officiële klassement, in de ELO rangschikking zouden ze sowieso weinig punten kunnen verdienen.

 • De ELO rangschikking geeft de ploeg in vorm weer
  De laatst gespeelde wedstrijden zullen altijd meer invloed hebben in de stand dan de wedstrijden uit het verdere verleden. Een ELO stand geeft de huidige vorm weer eerder dan een overzicht van het volledige seizoen. Daarom ook dat ELO rangschikkingen veel worden gebruikt bij pronostieken.

De formule

Voor de wiskundigen, vermelden we hier dan de formule. Het is wat complex en ziet er als volgt uit:waar:

{\displaystyle R_{n}} = De nieuwe score
{\displaystyle R_{o}} = De oude score
K = Factor die bepaalt hoe snel de punten evolueren, wij gebruiken 50.
G = Een getal voor het verschil in doelpunten, zie tabel hieronder.
W = De uitslag van de wedstrijd (1=gewonnen; 0,5=gelijkspel; 0 is verloren)
{\displaystyle W_{e}} = De winstverwachting, zie hieronder.

G wordt al volgt bepaald:
Aantal doelpunten verschil Coëfficiënt van G
0 1
+1 1
+2 1.5
+3 1.75
+4 1.875
+5 2
+6 2.125
+7 2.25
+8 2.375
+9 2.5
+10 2.625

Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je 2 keer zoveel punten verdient als je met 5 doelpunten verschil wint dan als je met 1 doelpunt verschil wint.

De winstverwachting wordt als volgt bepaald:
{\displaystyle W_{e}={\frac {1}{10^{-dr/400}+1}}}

Waar dr gelijk staat aan het verschil in punten met de tegenpartij, inclusief 100 punten voordeel voor het thuisspelende team.