Eerste Ploeg‎ > ‎Elo Ranking‎ > ‎

Elo als alternatief voor FIFA ranking?


De FIFA ranking voor vrouwenploegen is gebaseerd op het Elo puntensysteem. Bij de mannen wordt tot nu nog een heel ander puntensysteem gehanteerd. Er zijn de laatste jaren heel wat bemerkingen gemaakt over de mannen FIFA ranking, ook wel eens omdat sommige landen verrassend hoog op de ranglijst stonden, of net verrassend laag. 

In 2015 stond Wales op een 8ste plaats in de FIFA ranking, net onder Brazilië. Het zou wat sterk zijn te stellen dat beide ploegen op dat moment van hetzelfde niveau waren. De FIFA ranking wordt bepaald door het gemiddelde te berekenen van punten verdiend in de gespeelde wedstrijden. Belangrijke wedstrijden (WK, EK...) zorgen voor meer punten. Vriendschappelijk wedstrijden voor weinig punten. Het eigenaardige gevolg is dat je ranking naar beneden kan gaan na een gewonnen vriendschappelijke wedstrijd...

Dat verklaart dan onmiddellijk waarom Brazilië relatief laag gerangschikt was: als organisator van het WK speelden ze geen kwalificatiewedstrijden, enkel vriendschappelijke wedstrijden. Daardoor konden zij weinig punten verdienen. Wales daarentegen speelde weinig vriendschappelijke wedstrijden, waardoor hun ranking relatief hoog lag. Van Zwitserland werd toen zelfs beweerd dat ze bewust weinig vriendschappelijke wedstrijden speelden, om zo hoger gerangschikt te staan en zo in een betere pot te zitten bij de loting van het WK.

Eind 2015, begin 2016, stond België eerste in de FIFA ranking, waarschijnlijk ook tot verbazing van andere  voetbalnaties. In het EK van dat jaar verloren we van... Wales. In die periode stond België twaalfde in de Elo ranking, achter de voetbalgrootheden Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Engeland, Argentinië...

Ook de Elo ranking houdt rekening met de belangrijkheid van de wedstrijden, maar anders dan bij de FIFA ranking kan je geen plaatsen verliezen na een gewonnen vriendschappelijke wedstrijd, en heb je geen nadeel aan het niet spelen van een EK of WK kwalificatie.